Изберете страница

Ахалазия на хранопровода

от | дек. 13, 2015 | Операции | 0 коментари

<ahalazia-hrКакво е ахалазия или кардиоспазъм?
Ахалазията или кардиоспaзъм е заболяване на хранопровода, при което преминаването на храната и течностите от хранопровода в стомаха е силно затруднено. Долният хранопроводен сфинктер или бариерата, която нормално не позволява на стомашното съдържимо да се връща в хранопровода не пропуска адекватно. Така храната и течностите се задържат в хранопровода.
 
Ахалазията е описана от сър Thomas Willis през 1674 г. Von Mikulicz предлага да се нарича „кардиоспазъм”.
Ахалазията се среща рядко – 5-10 на 100 000 и засяга възрастта около 40-50 години.
 
Каква е причината за ахалазията?
Причината за ахалазията е увреда на нервните плексуси в стената на хранопровода и стомаха. Така импулсите за отпускане на сфинктера не могат да достигнат до мускулните влакна на долния хранопроводен сфинктер и той не работи правилно. Защо възниква тази увреда не е ясно. Обвиняват се вируси и автоимунни фактори.
 
Какви са симптомите и протичането на ахалазията? Опасна ли е ахалазията?
 • Прогресиращо трудно и болезнено преглъщане, болки, тежест и дискомфорт  в гърдите и зад гръдната кост. Пациентите привикват към затрудненията защото те се развиват относително бавно и късно търсят помощ.
 • Повръщане на несмляна храна и понякога вдишване на тези храни и течности. Попаднали в белият дроб водят до възпаления и чести пневмонии. Може да се прогресира до гнойни абсцеси на белия дроб.
 • Ахалазията прогресира и довежда до отслабване на тегло и спадане на имунитета.
 • По-късно може да се усложни с рак на хранопровода.
 • Неразбирането на заболяването и лекуването му като гастроезофагеален рефлукс /ГЕРБ/ също способства за забавяне.
Представено е рентгеново изследване, на което се вижда стеснение на хранопровода, което пропуска оскъдно.
 
Как се поставя диагнозата ахалазия или кардиоспазъм?
 • Най-важно е да се мисли за ахалазия.
 • Рентгеновото контрастно изследване и фиброгастроскопията доказват ахалазията.
 • Езофаготонометрия – измерват се наляганията.
 • Други болестни състояния със затруднено гълтане, които обезателно трябва да се имат предвид са рака на хранопровода, склеродермията и захарния диабет. Те могат да имитират ахалазия /кардиоспасъм/
Какво е лечението на ахалазията?
 
Неоперативното лечение включва:
Балонна дилатация-това е стар метод. С помощта на ендоскоп или под рентгенов контрол се въвежда сонда водач и с нейна помощ балон на мястото на стеснения хранопровод. Балонът се раздува и по този начин временно се разширява стеснението.
 
Какви са недостатъците на консервативното лечение на ахалазията?
Успехът е временен и се налагат повторения. Методът на балонна дилатация може да е болезнен и са възможни в около 5%  увреждане на хранопровода с последваща отворена гръдна операция. Недостатък също е появата на рефлукс на стомашен сок, кървене и аспирация (попадане на сок в белия дроб и пневмонии).
Инжектиране на ботулинов токсин. Първоначалният успех е нетраен и се налагат многократни инжектирания с все по-малък ефект.
Сериозен недостатък на продължителното консервативно лечение е повишаването риска от усложнения. Затруднява се последващото оперативно лечение на ахалазията.
 
Оперативно лечение – кардиомиотомия по Хелер
Преди всичко трябва да се има предвид, че оперативното лечение не възстановява болния хранопровод. Създават се условия за преминаване на храната.
Конвенционалната или операцията с разрез на коремната стена е описана от Heller през 1913г. и модифицирана от Zajjer (1923). Представлява освобождаване на стеснението, като се пресича задебеления  мускулнен слой на засегнатия участък. До 1990 г. тази класическа операция е стандарт.  След 1990г.
 
Pelligrini въвежда миниинвазивния или лапароскопски /безкръвен/ метод.
Същността на лапароскопската операция е същата. С помощта на малки отвори на коремната стена се поставят видеокамера и малки лапароскопски инструменти за да се извърши кардиомиотомията. Следва изпълнение на антирефлуксна операция. Разликата е, че пациентът няма голям разрез на корема.
Успехът е в 95%.
 
Предимствата са:
 • бързо възстановяване
 • по-малка болезност
 • бързо връщане към обичаен ритъм на живот
 • липса на белези и по-малко усложнения след операцията в сравнение с отворената коремна или гръдна операция за ахалазия