Изберете страница
Оперативно лечение на хемороиди

Оперативно лечение при хемороидална болест

от | дек. 6, 2015 | Операции | 0 коментари

Хемороиди представляват разширени (варикозни) вени на долната част на дебелото черво (ректума) и ануса и по-специално на т. нар. кавернозни тела (разположени на прехода между артериалните и венозни съдове). Важно е да знаете, че те съдържат артериална кръв (ясна, алена). Хемороидите са една от най-често срещаните болести при хората, като се откриват при почти всеки човек над 30-годишна възраст.

Хемороидите се класифицират в четири степени:

I степен – вените на аналния канал са увеличени по размер и по брой; понякога се наблюдава кървене по време на дефекация; не пролабират.

II степен – хемороидите пролабират по време на дефекация, но се прибират спонтанно обратно.

III степен – хемороидите пролабират при дефекация и физически усилия, след което остават постоянно навън; могат да бъдат върнати с ръка, но излизат отново.

IV степен – остра тромбоза на хемороидалните възли.

Оплакванията при хемороиди могат да продължават с години. Появява се дискомфорт в аналната област, най-често при запек или след дефекация. 

Кръвотечението е обикновено след дефекация. Цветът на кръвта е алено-червен, като може да зацапва само тоалетната хартия, фекалиите или да се прояви като струйка кръв. Кръвоизливите често спират спонтанно, но понякога са обилни и налагат спешно хирургично лечение. Постоянната загуба на малки количества кръв води до хронична анемия, при което пациентите изпитват обща слабост, лесна уморяемост при обичайни физически усилия. Ако има съпътстващи сърдечни заболявания, те могат да се влошат.

Друг чест симптом е болката, която е свързана със запек и акта на дефекация.  Тя се проявява и при усложняване на хемороидите – тромбозиране, заклещване, възпаление.

При дългогодишни хемороиди може да се появи и пролапс на хемороидите – изпадане на възлите извън ануса. От аналния канал се отделя слуз, която предизвиква сърбеж и парене.

Множество фактори могат да доведат до влошаване на хемороидите. Подобно на развитието на разширени вени във всяка друга част на тялото, хемороидите са свързани основно със загуба на съдовата цялост. Предразполагащи фактори са: наследственост, анатомични особености, професия, енокринни болести, инфекции, бременност, физически напрягания, повръщане, стягащи дрехи и запек.

Медицинският преглед обикновено започва с дигитално (с пръст) изследване на ректума от лекаря. За потвърждаване на диагнозата, вашият лекар ще поиска изключването на други състояния, водещи до подобни симптоми, като фисури, абсцес, доброкачествени и злокачествени тумори на ануса и ректума, ректален пролапс, кондиломи, полово-предавани инфекции.

Задължително е провеждането на вътрешно изследване с помощта на специален светлинен и гъвкав уред. Изследването е известно като аноскопия, проктоскопия, сигмоидоскопия или колоноскопия, в зависимост от вида на използвания уред и полето на изследване. Целта на това изследване е да се изключат други причини за поява на кървене от ануса.

 
ВСЯКО КЪРВЕНЕ ОТ АНУСА ТРЯБВА ДА БЪДЕ КОНСУЛТИРАНО С ХИРУРГ!
 
ЛЕЧЕНИЕ:
По принцип лечението на тежките случаи на хемороиди е оперативно, а при по-леките форми може да бъде и консервативно.
Консервативни методи на лечение
При първа степен се налага контрол на дефекацията, като се цели избягване на периоди на запек, консумация на лютиви и пикантни храни, алкохол. Личната хигиена има голямо значение, като след всяка дефекация областта трябва се измива без сапун, шампоан и др.
 
Медикаментозното лечение цели намаляване на болката, възпалителния процес и кръвотечението. Прилагат и анални свещички.
Инвазивни методи на лечение
 • Склеротерапия – методът датира от 1969г. Счита се за остарял и със слаби резултати.
 • Гумен пръстен (band-ligation) – за пръв път използван през 1954г. Поставя се гумен пръстен в основата на хемороидалния възел, който след няколко дни отпада.
 • Инфраред или лазерна коагулация – бърза процедура, но не се постига пълно премахване на възлите, поради което е възможна повторна поява на хемороидите.
 • Криохирургия – използва се течен азот за замразяване и кридеструкция на хемороидалния възел. Не се препоръчва поради невъзможност за точно дозиране на течния азот и риск от стеноза или инсуфициенция на аналния пръстен.

 

Оперативно лечение

 • При по-напредналите степени и когато консервативната терапия не дава ефект, се налага оперативно лечение. Индикации за такова са:
 • Неефективно консервативно лечение
 • Хемороиди трета степен
 • Кръвоизливи
 • Пролапс на хемороидални възли
 • Тромбозиране
 • Чести възпаления и болка
 • Секреция на слуз, придружена със силен сърбеж

 

Противопоказания за оперативно лечение са бременност, цироза, асцит, тумори в малкия таз.

Операцията се извършва под спинална или обща анестезия, при която пациентът няма болкови усещания. За комфорт на болния след операцията се дават допълнително обезболяващи.

Целта на оперативното лечение е прекъсване на кръвоносните съдове, които снабдяват хемороидалните възли. По този начин не се допуска повторна поява и рецидивите са изключително редки. Хемороидите се премахват и остава малка раничка, която заздравява през следващите дни.