Изберете страница

Какво представлява Острия Панкреатит

Панкреатитът е възпаление на Панкреаса. Болестта може да бъде в остра (бърза и бурна) или хронична (дълга и бавна) форма. Всяка форма е сериозна и може да доведе до усложнения. При по тежки случаи може да доведе до кървене , инфекция, и постоянно увреждане на тъканите могат да се появят.

Остър панкреатит – Възпаление, което обикновено продължава няколко дни и завършва, най-често, с пълно възстановяване. Продължителните остри пристъпи могат да доведат до хронично състояние.

Какви са симптомите при Остър Панкреатит

Остърият панкреатит обикновено започва постепенно или с внезапна болка в горната част на корема, която понякога се простира до гърба. Болката може първоначално да бъде лека  и сед хранене да се чувствате по – зле.  Често болката обаче протича тежко и може да стане постоянна и продължи няколко дни. Човек с остър панкреатит обикновено изглежда и се чувства много зле и се нуждае от незабавна медицинска помощ. Други симптоми могат да включват:

  • Подути и болезнени корема
  • Гадене
  • Повръщане
  • Температура
  • Ускорен пулс

Тежкият панкреатит може да причини дехидратация и спадане на кръвното налягане, сърдечна, белодробна и бъбречна недостатъчност.  При кървене в панкреаса, може да се развие шок и дори да настъпи смърт.

Как се диагностицира Остър Панкреатит

Освен, основавайки се на историята на заболяването и физикалния преглед, лекарят ще назначи изследване на кръвта, в помощ на диагнозата. По време на остър панкреатит, кръвта съдържа най-малко три пъти повече от нормалното количество амилаза и липаза –  храносмилателни ензими, образуващ се в панкреаса. Могат също да настъпят промени в нивото на глюкозата, калция, магнезия, натрия, калия и бикарбоната. След подобрението на състоянието, стойностите им обикновено се нормализират.

Диагностициранено  на острия  панкреатит, често е трудно, поради дълбокото място на панкреаса. Лекарят най-вероятно ще поръчате по един или няколко от следните изследвания:

Ултразвуково изследване на коремни органи:

  • Компютърна томография (КТ)
  • Ендоскопски ултразвук
  • Ядреномагнитен резонанс (ЯМР)

Лечение на Остър Панкреатит

Лечението на острия панкреатит налага престой за няколко дни в болницата о време на който се вливат глюкозо-солеви разтвори, антибиотици и болкоуспокояващи.  Пациента не трябва да приема течности и храна през устата, за да не се стимулира панкреаса и да може да се възстанови. При наличието на повръщане се въвежда тръба през носа в стомаха за да се евакуира неговото съдържание.

За потискане на перикардната болка се използват нестероидни противовъзпалителни средства, напр. Aspirin, Indomethacin, Diclophenac. При нужда се провежда допълнителна обезболяваща терапия с опиати – Meperidine (Petidin), Morphin. Ако болката продължава повече от 48-72 часа или е много силна може да се проведе лечение с кортикостероиди (напр. Dehydrocortison, Prednison) за няколоко дни.

В повечето случаи причината за развитието на остър панкреатит е ясна, но в други тя не е известна и може да се наложи извършването на допълнителни изследвания, след оздравяване и изписване от болницата.