Изберете страница

Ендоскопско изваждане на камъни от жлъчните пътища

от | мар. 5, 2016 | Първа клиника по хирургия | 0 коментари

Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP) е техника, която комбинира използването на ендоскопията и флуороскопията за диагностициране и лечение на заболявания на жлъчните панкреатични канални системи. Чрез ендоскопа, лекарят може да види вътрешността на стомаха и дванадесетопръстника, инжектирайки контраст в каналите в жлъчните дървото и панкреаса, така че те може да се види на рентгенография.
ERCP се използва предимно за диагностициране и лечение на състояния на жлъчните пътища и главния панкреасен канал, включително камъни в жлъчния мехур, възпалителни стриктури, изтичане на жлъчка (от травма и хирургия), и рак.

Пациентът е упоен и седиран. След това флексибелния ендоскоп се вкарва през устата, през хранопровода към стомаха, след което преминавайки през пилора стига до дуоденума където се открива Папила Фатери (отворът на общия жлъчен и панкреатичен канал). Сфинктера на Оди е мускулна клапа, която контролира отварянето на ампулата. Този регион може директно да бъде визуализиран с помощта на ендоскопската камера, докато се извършват различни процедури. Пластмасов катетър или канюла се вкарва през ампулата и радиоконтраст се инжектира в жлъчните пътища и/или панкреатичния канал. Чрез извършване на флуороскопия могат да бъдат визуализирани стеснения, стриктури или други увреждания, като например камъни.

При някои ситуации може да се наложи отварянето на ампулата, чрез т.н. сфинктеротомия с елетрически уред наречен сфинктеротом, осигурявайки се достъп до жлъчните пътища, отстранявайки се камъка от холедоха. По този начин може да бъдат извършени и други терапевтични процедури. Посредством ERCP може да се извърши и балонна дилатация/ разширяване на холедоха, което подпомага отстраняването на камъни от канала или реканализация му чрез поставяне на стент вътре в него. При случаи на панкреатит може да се наложи визуализация на панкреатичния път.