Изберете страница
Оперативни интервенции при ингвинална херния

Ингвинална херния

от | дек. 14, 2015 | Операции | 0 коментари

Хернията представлява преминаване на коремни органи или части от тях (тънко черво, дебело черво, було, стомах), обвити в херниален сак, през дефекти (отвори) на коремната стена навън или в други кухини. Какви усложнения могат да настъпят от това? Най-често може да настъпи заклещване на хернията. То не може да бъде предвидено със сигурност. Условия за получаване на това усложнение са тесен херниален отвор, прираснало херниално съдържимо, напредналата възраст. Заболяването е придружен с остра болка в областта, невъзможност за прибиране на хернията, подуване на корема, спиране на отделянето на газове и изпражнения. При ненавременно лечение заклещването може да доведе до пробив в стената на черво или друг кух орган и развитие на разпространено възпаление на коремницата – перитонит.

Перитонитът е състояние, което пряко застрашаващо Вашия живот и налага спешно оперативно лечение. Всичко това ни дава основание да Ви препоръчаме оперативно лечение преди настъпването на такива усложнения. Операцията е препоръчителна веднага след поставянето на диагнозата или в кратък срок след това, ако е необходима предоперативна подготовка. Вродената херния при деца трябва да се оперира в срочен порядък поради опасност от инкарцерация.
Препоръчва се оперативното лечение при момичета да се извърши след поставяне на диагнозата, независимо от възрастта, поради опасност от заклещване на яйчника. При момчетата операцията се извършва не по-рано от навършване на двумесечна възраст. Неоперативни методи за лечението на ингвинална херния не съществуват и не се препоръчват. Носенето на бандаж не е препоръчително, тъй като не лекува хернията, предизвиква дразнене на кожата и сраствания между пластовете на коремната стена, които утежняват операцията. Рисковете за Вас при планова оперативна интервенция са минимални, докато при развили се вече усложнения те нарастват.

Най-честита оплаквания при болни с ингвинална херния са:

  • поява на подутина в слабинната област при физически усилия или изправен стоеж
  • увеличаване на подутината с течение на времето, може да достигне големи размери
  • чувство на опъване и дискомфорт
  • болка в областта
 
Диагностични изследавния:
  • преглед от хирург
 
Лечение на ингвинална херния