Изберете страница

Холедохолитиаза – камъни на жлъчните пътища

от | мар. 4, 2016 | Първа клиника по хирургия | 0 коментари

Холедохолитиаза представлява наличието на камъни в жлъчните пътища. Възпалението на жлъчните пътища, поради запушване от камъни и вторично наслагване на инфекция се нарича холангит. Камъните на жлъчните пътища (холедохолитиаза) е важна и честа форма на жлъчнокаменната болест, която обикновено се съчетава с камъни в жлъчния мехур, но води до сериозни усложнения. Камъните на жлъчните пътища по правило произхождат от жлъчния мехур, но могат да се образуват и в самите жлъчни пътища. Запушването на жлъчните пътища е предразполагащ момент за преминаване на бактерии от дуоденума в холедоха.

Най-честите микроорганизми причиняващи холангит са Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, и по-рядко Enterococcus, Bacteroides, Clostridia и др.

Най-често запушването на жлъчните пътища от камъни води до развитието на механична (хирургична) жълтеница. При възникване на възпаление, на база на задържането на жлъчен сок в жлъчните пътища, се развива клиничната картина на холангита – пожълтяване, болка и повишаване на температура с втрисане, извсетна като триадата на Charcot. Камъните на жлъчните пътища могат да преминат в дванадесетопръстника безсимптомно.  В много тежки случаи към тези симптоми могат да се добавят и шок и нарушаване на съзнанието на болния – комбинация от симптоми, известна като пентадата на Reynolds.  

Като усложнения на холедохолитиазата, освен острия холецистит и холангит трябва да се имат предвид още холангиохепатит, абсцеси на черния дроб, панкреатитът и др.

Диагнозата невинаги е лесна и достатъчно сигурна по клинични данни

Лечение на камъни на жлъчните пътища с холангит

80% от болните се повлияват добре от консервативното лечение с широкоспектърни антибиотици и реанимационни мероприятия.

Радикалното лечение на заболяването може да бъде ендоскопско (брзкръвно) и оперативното премахване на камъните, което трябва да се извърши колкото се може по-скоро, за да се предотвратят възможните вторични усложнения.

Ендоскопската екстракция на камъните е стандарт. До оперативно премахване трябва да се достига само при по-големи от 2 см камъни на жлъчните пътища.