Изберете страница

Холецистит – камъни на жлъчният мехур

от | мар. 4, 2016 | Първа клиника по хирургия | 0 коментари

Холецистит представлява възпаление на жлъчния мехур. Това е малък орган, с форма на круша, който се разполага непосредствено под черния дроб. В жлъчния мехур се складира течност, наречена жлъчка, която се произвежда от черния дроб, и играе роля в процеса на храносмилане на мазнините. От жлъчния мехур, жлъчката попада в тънкото черво чрез жлъчния канал и там влиза в контакт с храната.
 
В повечето от случаите, холецистит се причинява от жлъчни камъни, които запушват жлъчния канал и пречат на нормалното движение на жлъчката към червата. Това води до задържане на жлъчка и създава предпоставки за възпаление. Холецистит може да настъпи и поради проблеми със самия жлъчен канал, както и при наличие на туморни образувания.
 
 
Оставен без лечение, холецистит може да доведе до сериозни усложнения, като разкъсване на жлъчния мехур и развитие на перитонит. След поставянето на диагнозата на заболяването, лечението се провежда в болнична среда, като най-често се стига до оперативно отстраняване на жлъчния мехур.
 
Холецистит – причини
Холецистит настъпва при възпаление на жлъчния мехур. Най-честите причини, водещи до това състояние са:
Жлъчни камъни– това е основната причина за настъпване на холецистит. Камъните запушват жлъчния канал, по който жлъчката достига до тънките черва, и водят до задръжка на жлъчка и възпаление.
 
Тумор– друга причина, която може да доведе до запушване на жлъчния канал и нарушаване на нормалното оттичане на жлъчката, е наличие на злокачествен процес.
 
Други проблеми, свързани с жлъчния канал– освен камъни и туморни процеси, прегъване или оформяне на сраствания на жлъчния канал могат да нарушат движението на жлъчката и да предизвикат холецистит.
 
Холецистит – рискови фактори
 • Наличие на жлъчни камъни– много хора имат с години камъни в жлъчката, без да имат съществени оплаквания. Във всеки един момент обаче, е възможно жлъчен камък да попадне в жлъчния канал и да предизвика запушване. Този риск нараства при консумация на храни, които предизвикват силна контракция на жлъчния мехур – мазни и пикантни храни, яйца, шоколад, кафе и други.
 • Женски пол – жените са по-предразположени към образуване на камъни в сравнение с мъжете, което повиша и риска за развитие на холецистит при тях.
 • Възраст – с напредване на възрастта, настъпват промени в храносмилателната система, които предразполгат към образуване на камъни в жлъчката и развитие на холецистит.
Холецистит – симптоми
Най-честите симптоми при холецистит са следните:
 • Силна, постоянна болка в горната дясна част на корема (непосредствено под дясната ребрена дъга);
 • Болка, който се излъчва от корема към дясното рамо и гърба;
 • Повишена чувствителност на корема при палпация (метод за изследване на корема чрез натискане с ръце);
 • Изпотяване;
 • Гадене и повръщане;
 • Повишена телесна температура;
 • Втрисане.
Симптомите при холецистит обикновено настъпват след обилни хранения, особено с мазна храна.
Холецистит – диагноза
За поставяне на диагнозата се разчита на данните от анамнезата и физикалния преглед, а също и на лабораторните изследвания и информацията, получена от образните изследвания – рентгенография, ехография, компютърна томография, магнитен резонанс, хепатобилиарна сцинтиграфия и ендоскопия.
 • От лабораторните изследвания се използват пълна кръвна и диференциална кръвна картина (ПКК и ДКК), които най-често дават повишаване на белите кръвни клетки (левкоцитоза), като белег за наличие на инфекциозен процес. Изследват се чернодробните ензими – АСАТ и АЛАТ, които често са повишени при наличие на холецистит. Наличието на повишен билирубин (общ и директен), а също и на алкална фосфатаза, говори за наличие на запушване на жлъчните пътища. Често се изследват липаза и амилаза, като белег на засягане на панкреаса, с развитие на панкреатит. Изследване на урината може да се наложи за изключване на пиелонефрит и бъбречни камъни. При всички жени в детеродна възраст е препоръчително извършването на тест за бременност, за изключване на извънматочна бременност.
 • При извършване на обикновена рентгенография на корем, без контраст (т.нар. нативна рентгенография), в около 10% от случаите може да се открият камъни в жлъчния мехур. На рентгенография може да се открие и т.нар. порцеланов жлъчен мехур, при който в стената на мехура има отложен калций и най-често се свързва с наличие на злокачествен процес.
 • Ехографията е високо чувствителен метод за изследване на жлъчен мехур. С нейна помощ могат да се открият камъни в мехура, с размери над 2мм, а също и белези на остър холецистит. Към диагнозата насочва наличието на течност около мехура, задебеляване на стената му, както и болка при натиск с ехографския трансдюсер.
 • Компютърната томография и магнитният резонанс дават много добра картина на коремните органи и могат да се използват за диагностициране на холецистит, особено ако диагнозата е несигурна и трябва да се изключат заболявания от съседни коремни органи. Допълнителна полза на тези методи е тяхната неинвазивност, а при магнитния резонанс – и липсата на облъчване на пациента.
 • С висока чувствителност при изследване на жлъчния мехур и жлъчните пътища са билиарната сцинтиграфия и ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография. Последният метод е инвазивен и носи известни рискове от усложнения. Ако при извършването му се открие камък в жлъчните пътища, той може да бъде отстранен.
Холецистит – усложнения
Холецистит може да доведе до значителен брой сериозни усложнения:
 • Увеличен жлъчен мехур– при възпаление на жлъчния мехур, неговите стени обикновено отичат и могат да се разтегнат, поради задържаната жлъчка в него. Това уголемяване на размерите му се съпровожда с болка и повишен риск от разкъсване (перфорация).
 • Гангрена на жлъчния мехур – при липса на лечение на холецистит, тъканите, които изграждат жлъчния мехур, умират и се развива гангрена. Тя най-често се последва от разкъсване (руптура) на мехура.
 • Руптура(разкъсване) на жлъчния мехур – развива се като резултат от уголемените размери на жлъчния мехур или след настъпване на гангрена. Руптурата на жлъчния мехур става причина за развитие на т.нар. билиарен перитонит, който е тежко състояние и може да има лоша прогноза.
Холецистит – лечение
Лечението на холецистита представлява извършване на миниинвазивна процедура за премахване на жлъчния мехур- лапароскопска холецистектомия. Това е процедура, която рутинно се извършва в нашата клиника.