Язва на стомаха и дванадесетопръстника
Пептичната язва е дефект на лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Пептичната язва на стомаха се нарича стомашна язва, а тази на дванадесетопръстника – дуоденална язва. Досега конкретна причина за язвената болест не е открита. Въпреки това е ясно, че язвата е крайният резултат от дисбаланс между храносмилателни течности в стомаха и дванадесетопръстника. С други думи, има несъответствие между агресивните фактори (солна киселина и пепсин) и протективните сили на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Вашият стомах обикновено произвежда киселина, за да помогне при смилането на храната и да убива бактериите. Тази киселина е корозивна. Някои клетки от вътрешната обвивка на стомаха и дванадесетопръстника произвеждат естествена бариерна слуз, която защитава лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. По принцип съществува баланс между количеството на произведената киселина и на бариерната слуз. Една язва може да се развие, ако има промяна в този баланс, което позволява на киселината да увреди лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.
Рискови фактори
Хората, които могат по-вероятно да развият язви, се намират в следните категории:
- Заразени с бактерията H. Pylori. Бактерията произвежда вещества, които отслабват защитната слуз в стомаха и я правят по-податлива на вредните ефекти на киселините и пепсин;
- Приемащи нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като аспирин, ибупрофен, напроксен. Смята се, че тези лекарства правят стомаха уязвим на вредните ефекти на киселина и пепсин. Често се консумират за бързо лечение на треска, главоболие и незначителни болки;
- С фамилна история на язви или друго заболяване като например болен черен дроб, бъбреци или заболяване на белите дробове;
- Редовната и прекалена консумация на алкохол;
- Възраст на и над 50 години;
- Пушачи – проучванията показват че тютюнопушенето увеличава рисковете за получаване на язва. То забавя процеса на зарастване на съществуващите язви и допринася за тейните повторения. Това е още една риск, свързан със здравето на децата и тийнейджърите, които пушат;
- Консумация на кофеин – кофеинът стимулира секрецията на киселина в стомаха, което може да влоши болката на съществуващата язва;
- Хора, подложени на стрес – въпреки, че емоционалният стрес вече не се смята за причинител за язви, хората с това заболяване често съобщават, че стресът увеличава болката при язва. Физическият стрес обаче може да увеличи риска от развитие на язви, по-специално в стомаха.
Какви са симптомите на язва?
Една язва може да протече със или без симптоми. Евентуалните симптоми включват:
- Пробождаща или пареща болка в средата или горната част на корема между хранения или през нощта
- Подуване на корема
- Киселини в стомаха
- Гадене или повръщане
При тежки случаи симптомите могат да включват:
- Тъмни или черни изпражнения (вследствие на кървене)
- Повръщане на кръв
- Загуба на тегло
- Силна болка в средата на горната част на корема
Въпрек, че язвите най-често се излекуват от себе си, не трябва да се пренебрегват предупредителните знаци. Ако не се третират по подходящ начин, язвите могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, включително:
- Кървене
- Перфорация (дупка в стената на стомаха)
- Стомашна обструкция.
Лечение
Има няколко начина, по които могат да бъдат лекувани язви, включително пододящи промени в начина на живот, ограничаване на млечни продукти, приемане на лекарства и/или операция. Промените в начина на живот за лечение на язва включват елиминирането консумацията на хранителните продукти, които могат да причинят това заболяване. Важно е да се направи диета, подходяща за степента на проява на язвата.
Много хора се заблуждават, че приемът на мляко помага за успокояването на язвата. Не. Всъщност млякото може да влоши язвата. То допринася за кратковременно облекчение на язвената болка, защото покрива лигавицата на стомаха. Но същевременно стимулира стомаха да произвежда повече киселина и храносмилателни сокове, което може да влоши язвата. По този начин млякото само маскира язвата, като дори нарушава баланса между киселините и мукусната бариера.
За дългосрочно и ефективно облекчение на това състояние, трябва да се изготви правилен хранителен режим, които да се спазва, за да няма усложнения.