Изберете страница

Оперативно лечение на фистули

от | дек. 6, 2015 | Операции | 0 коментари

Аналната фистула е малко каналче, което се формира между аналния канал и кожата около ануса. Обикновено фистулата завършва с едно или няколко отвърстия по кожата в тази област. Тя е болезнена и може да доведе до кървене или секреция при преминаване на фекалните маси. Съществуват различни видове фистули – някои имат само един канал, а при други той се разклонява на няколко.
 
Аналните фистули са по – често срещани при мъжете на възраст между 20 – 40 години. Често се развиват на мястото на анален абсцес, когато той не е напълно излекуван. Фистула може да се образува и при състояния като колон иритабиле или болест на Crohn.
 
Най – честата причина за образуване на анална фистула е аналния абсцес. Абсцесът представлява ограничена от околните тъкани гнойна колекция. Аналният абсцес води началото си от бактериалното инфектиране на анална жлеза. По – често това се случва при пациенти с увредена имунна система (болни от СПИН). Абсцесите се лекуват с антибиотичен курс и чрез дрениране. Фистула се формира когато гнойта изтече преди излекуване на абсцеса или ако той не е напълно дрениран. Анална фистула може да се развие в резултат на вродена аномалия или язва на червата. Тя е често усложнение при състояния като хроничен улцерохеморагичен колит, болест на Крон, дивертикулит. Различни инфекции също могат да бъдат причина за възникване на анална фистула. Тук се отнасят туберкулоза, СПИН, хламидии, сифилис. Фистули могат да се получат и при карцином на правото черво.
 
Аналните фистули се класифицират в зависимост от тяхното местоположение и близостта с аналните сфинктери.
 
Различават се:
  • интерсфинктерна фистула – фистулния канал пресича вътрешния сфинктер и се отваря на повърхността на кожата около ануса.
  • транссфинктерна фистула – фистулния канал преминава през вътрешния и външния сфинктери и тогава се отваря на повърхността на кожата около ануса.
 
Диагнозата анална фистула се основава на следните принципи:
  • снемане на подробна анамнеза за заболявания, които имат отношение към формирането на анална фистула
  • оглед на кожата около ануса за наличие на отвърстия, зачервяване и секреция
  • ректално туширане – целта на изследването е да се открие вътрешния отвор на фистулата
  • ректоскопия и фистулография
 
Лечението е хирургично като се използва обща или локална анестезия. Основен метод е фистулотомията. Той се състои в срязване и отваряне на фистулния канал по цялата му дължина и изчистване на съдържимото. Когато фистулата преминава през двата анални сфинктера, се използва лигатурен метод. Във фистулния канал се оставя хирургичен конец. Според друга техника във фистулния ход се инжектира фибриново лепило.
 
Най – важните усложнения свързани с хирургичната намеса са инфектиране на фистулата, инконтиненция – при увреждане на сфинктерите и рецидив